Chapter 35

Last update by madeleine.solano-garretson on 02/16/2014
6214 People have viewed this Quiz
  • Share

26) One important difference between the anatomy of roots and the anatomy of leaves is that

A) only leaves have phloem and only roots have xylem.
B) the cells of roots have cell walls and leaf cells do not.
C) a waxy cuticle covers leaves but is absent in roots.
D) vascular tissue is found in roots but is absent from leaves.
E) leaves have epidermal tissue but roots do not.

Answer:
Answer: C

View Chapter 35 as Flashcard Deck

Related Quiz Content
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    28) A student examining leaf cross sections under a microscope finds many loosely packed cells with relatively thin cell walls. The cells have numerous chloroplasts. What type of cellsare these?
    A) parenchyma
    B) xylem
    C) endodermis
    D) collenchyma
    E) sclerenchyma
    Answer: A
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    29) Plants contain meristems whose only function is to
    A) attract pollinators.
    B) absorb ions.
    C) photosynthesize.
    D) divide.
    E) produce flowers.
    Answer: D
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    30) The best word to describe the growth of plants in general is
    A) perennial.
    B) weedy.
    C) indeterminate.
    D) derivative.
    E) primary.
    Answer: C
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    31) Which of the following arise from lateral meristem activity?
    A) secondary xylem
    B) leaves
    C) trichomes
    D) tubers
    E) all of the above
    Answer: A
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    32) A vessel element would likely lose its protoplast in which section of a root?A) zone of cell divisionB) zone of elongationC) zone of maturationD) root capE) apical meristem
    Answer: C
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    33) A plant has the following characteristics: a taproot system; several growth rings evident in a cross section of the stem, and a layer of bark around the outside. Which of the following best describes the plant?
    A) herbaceous eudicot
    B) woody eudicot
    C) woody monocot
    D) herbaceous monocot
    E) woody annual
    Answer: B
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    34) The driving force that pushes the root tip through the soil is due primarily to
    A) continuous cell division in the root cap at the tip of the root.
    B) continuous cell division just behind the root cap in the center of the apical meristem.
    C) elongation of cells behind the root apical meristem
    .D) A and B only.
    E) A, B, and C.
    Answer: C
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    35) Shoot elongation in a growing bud is due primarily to
    A) cell division at the shoot apical meristem.
    B) cell elongation directly behind the shoot apical meristem.
    C) cell division localized in each internode.
    D) cell elongation localized in each internode.
    E) A and B only.
    Answer: D
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    36) Axillary buds
    A) are initiated by the cork cambium
    B) develop from meristematic cells left by the apical meristem.
    C) are composed of a series of internodes lacking nodes.
    D) grow immediately into shoot branches.
    E) do not form a vascular connection with the primary shoot.
    Answer: B
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    37) Gas exchange, necessary for photosynthesis, can occur most easily in which leaf tissue?
    A) epidermis
    B) palisade mesophyll
    C) spongy mesophyll
    D) vascular tissue
    E) bundle sheath
    Answer: C
  • madeleine solano garretson
    Answered in Chapter 35
    I. root cap
    II. zone of elongation
    III. zone of cell division
    IV. zone of cell maturation
    V. apical meristem

    38) Which of the following is the correct sequence from the growing tips of the root upward?
    A) I, II, V, III, IV
    B) III, V, I, II, IV
    C) II, IV, I, V, III
    D) IV, II, III, I, V
    E) I, V, III, II, IV
    Answer: E