Biology Chapter 6

Last update by pro_fah_com on 12/07/2012
289784 People have viewed this Quiz
  • Share


19) Which type of organelle is primarily involved in the synthesis of oils, phospholipids, and steroids?
A) ribosome
B) lysosome
C) smooth endoplasmic reticulum
D) mitochondrion
E) contractile vacuole

Answer:
Answer: C
Topic: Concept 6.4
Skill: Knowledge/Comprehension

View Biology Chapter 6 as Flashcard Deck

Related Quiz Content
  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    20) Which structure is the site of the synthesis of proteins that may be exported from the cell?
    A) rough ER
    B) lysosomes
    C) plasmodesmata
    D) Golgi vesicles
    E) tight junctions

    Answer: A
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Knowledge/Comprehension
  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    21) The Golgi apparatus has a polarity or sidedness to its structure and function. Which of the following statements correctly describes this polarity?
    A) Transport vesicles fuse with one side of the Golgi and leave from the opposite side.
    B) Proteins in the membrane of the Golgi may be sorted and modified as they move from one side of the Golgi to the other.
    C) Lipids in the membrane of the Golgi may be sorted and modified as they move from one side of the Golgi to the other.
    D) Soluble proteins in the cisternae (interior) of the Golgi may be sorted and modified as they move from one side of the Golgi to the other.
    E) All of the above correctly describe polar characteristics of the Golgi function.

    Answer: E
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Knowledge/Comprehension
  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    22) The fact that the outer membrane of the nuclear envelope has bound ribosomes allows one to most reliably conclude that
    A) at least some of the proteins that function in the nuclear envelope are made by the ribosomes on the nuclear envelope.
    B) the nuclear envelope is not part of the endomembrane system.
    C) the nuclear envelope is physically continuous with the endoplasmic reticulum.
    D) small vesicles from the Golgi fuse with the nuclear envelope.
    E) nuclear pore complexes contain proteins.

    Answer: A
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Knowledge/Comprehension
  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    23) The difference in lipid and protein composition between the membranes of the endomembrane system is largely determined by
    A) the physical separation of most membranes from each other.
    B) the transportation of membrane among the endomembrane system by small membrane vesicles.
    C) the function of the Golgi apparatus in sorting membrane components.
    D) the modification of the membrane components once they reach their final destination.
    E) the synthesis of lipids and proteins in each of the organelles of the endomembrane system.

    Answer: C
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Knowledge/Comprehension


  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    24) In animal cells, hydrolytic enzymes are packaged to prevent general destruction of cellular components. Which of the following organelles functions in this compartmentalizatio n?
    A) chloroplast
    B) lysosome
    C) central vacuole
    D) peroxisome
    E) glyoxysome
    Answer: B
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Knowledge/Comprehension


  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    25) Which of the following statements correctly describes some aspect of protein disposal from prokaryotic cells?
    A) Prokaryotes are unlikely to be able to excrete proteins because they lack an endomembrane system.
    B) The mechanism of protein excretion in prokaryotes is probably the same as that in eukaryotes.
    C) Proteins that are excreted by prokaryotes are synthesized on ribosomes that are bound to the cytoplasmic surface of the plasma membrane.
    D) In prokaryotes, the ribosomes that are used for the synthesis of secreted proteins are located outside of the cell.
    E) Prokaryotes contain large pores in their plasma membrane that permit the movement of proteins out of the cell.

    Answer: C
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Application/Analysis
  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    26) Tay-Sachs disease is a human genetic abnormality that results in cells accumulating and becoming clogged with very large and complex lipids. Which cellular organelle must be involved in this condition?
    A) the endoplasmic reticulum
    B) the Golgi apparatus
    C) the lysosome
    D) mitochondria
    E) membrane-bound ribosomes

    Answer: C
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Application/Analysis
  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    27) The liver is involved in detoxification of many poisons and drugs. Which of the following structures is primarily involved in this process and therefore abundant in liver cells?
    A) rough ER
    B) smooth ER
    C) Golgi apparatus
    D) Nuclear envelope
    E) Transport vesicles


    Answer: B
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Knowledge/Comprehension
  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    28) Which of the following produces and modifies polysaccharides that will be secreted?
    A) lysosome
    B) vacuole
    C) mitochondrion
    D) Golgi apparatus
    E) peroxisome

    Answer: D
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Knowledge/Comprehension
  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    29) Which of the following contains hydrolytic enzymes?
    A) lysosome
    B) vacuole
    C) mitochondrion
    D) Golgi apparatus
    E) peroxisome

    Answer: A
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Knowledge/Comprehension
  • twiggiexd
    Answered in Biology Chapter 6
    30) Which of the following is a compartment that often takes up much of the volume of a plant cell?
    A) lysosome
    B) vacuole
    C) mitochondrion
    D) Golgi apparatus
    E) peroxisome

    Answer: B
    Topic: Concept 6.4
    Skill: Knowledge/Comprehension